Powered by

Het 1894 Energie Collectief

Lagere energierekening voor club en leden

Achilles 1894

Provincie Drenthe, Gemeente Assen

Het 1894 Energie Collectief

Net als veel sportverenigingen kende ook Achilles 1894 enorme exploitatielasten door een torenhoge energierekening. Twee leden van het bestuur wilden daar wat aan doen. Zij namen het initiatief om allerlei partijen uit Assen bij elkaar te trekken, de start van het project ‘1894 Energie Collectief’.

Doel
Met het initiatief wilden we de exploitatielasten van de club verminderen en daarnaast de leden actief betrekken bij energiebesparing en opwekking van duurzame energie zodat zij ook thuis aan de slag gaan.

Wat we doen
Aan de noordkant van Assen staat het stadion van voetbalclub Achilles 1894. Op het eerste gezicht lijkt het een doodgewoon voetbalveld. Toch schuilt er achter de deuren van deze sportclub een bijzonder verhaal; een duurzaam verhaal. De voetbalclub kreeg te maken met lagere inkomsten. Bezuinigingen waren nodig, maar natuurlijk het liefst niet op voetbalvoorzieningen. Daarom is eens goed gekeken naar het energieverbruik. Na een ‘rondje stopcontacten’ zijn de eerste kleine stappen genomen om het verbruik te verminderen. Uiteindelijk is het daar niet bij gebleven. De doelen werden verlegd door niet alleen energie te besparen, maar ook zelf op te wekken. Begin 2014 zijn daarom zonnepanelen op het dak van het stadion geplaatst.

Maar niet alleen de club werd duurzamer. Ook de leden kregen de mogelijkheid om energieadvies te krijgen en zonnepanelen te kopen. Tientallen mensen uit de omliggende wijk hebben daar gebruik van gemaakt. Achilles 1894 werkt nu samen met de Provincie aan een LED-verlichtingspilot. Een win-winsituatie voor zowel de club en de leden als het milieu.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft de energie-ambities van de club omgezet in een plan van aanpak. Met dat plan hebben de initiatiefnemers hun bestuur kunnen overtuigen om dit project voluit te steunen. En met geweldig resultaat. Daarnaast ondersteunen we de initiatiefnemers met kennis en brengen we ze in contact met (lokale) bedrijven en organisaties.

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.