Powered by

Boer zoekt Buur

Inwoners profiteren van zon op boerendak

Boeren initiatieven

Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt, Triple E, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, installateurs

Provincie Zeeland, Delta Zeeland Fonds

Boer zoekt Buur

Met Boer zoekt Buur kunnen inwoners investeren in zonnepanelen op boerendaken, in ruil voor producten ‘vers van het land’. Wij bieden zo jonge agrarische ondernemers in Zeeland de mogelijkheid om zonnepanelen aan te kunnen leggen die gedeeltelijk worden gefinancierd door inwoners. Inwoners die bijvoorbeeld in een huurhuis, een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht wonen of geen geschikt dak hebben, krijgen zo de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.

Doel
Met Boer zoekt Buur stimuleren wij klimaatneutraal produceren van de boer en klimaatneutraal consumeren van de inwoner. Daarbij levert Boer zoekt Buur een bijdrage aan het verstevigen van (klanten)binding tussen boeren en de inwoners van Zeeland.

Wat we doen
Inwoners ondersteunen Zeeuwse boeren om klimaatneutraal te worden door te investeren in zonnepanelen op boerenschuren. Een inwoner koopt een aandeel van 250 euro en verdient 50 euro. Hij of zij krijgt namelijk 6 waardebonnen van 50 euro. Per jaar kan de inwoner deze bon inwisselen voor  producten of diensten van deze boerderij. Door een boer te helpen met financiering, krijgt de inwoner dus een gezond rendement.
In totaal hebben tot nu toe 7 boeren meegedaan, investeren bijna tweehonderd inwoners via dit project in zonne-energie en liggen er op zes boerendaken zonnepanelen.

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) organiseert de werving van biologische boeren, begeleidt de boeren bij de werving van buren, en heeft pr-materiaal ontwikkeld. Daarnaast zorgen we voor bekendmaking van het project en het resultaat bij onze achterban en richting de pers. Bij eventuele conflicten spelen we een bemiddelende rol.

Meer informatie
Website Boer zoekt Buur

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.