Powered by

Buurtgerichte aanpak Amelterhout

Collectief besparen heeft vele voordelen

Buurtteam Amelterhout

Invent

Gemeente Assen

Buurtgerichte aanpak Amelterhout

De Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft een aanpak ontwikkeld om wijk- of buurtgericht aan de slag te gaan met energiebesparing en/of opwekking. In 2011 heeft zij dit samen met de gemeente Assen uitgevoerd in de buurt Amelterhout. Uit een buurtenquĂȘte van de Natuur en Milieufederatie is een aantal actieve bewoners naar voren gekomen die samen aan de slag wilden. In 2012 is het Buurtteam voortvarend en met succes aan de slag gegaan met de buurtgerichte aanpak Amelterhout.

Doel
Doel van het buurtteam en de buurtgerichte aanpak is om gezamenlijk energie te besparen door woningisolatie en te werken aan een hechtere sociale binding.

Wat we doen
In Amelterhout staan 124 twee-onder-een-kappers, gebouwd tussen 1970 en 1975. Gezien de leeftijd van de woningen kon daar nog veel energie worden bespaard. Het Buurtteam Amelterhout nam de handschoen op. Zij zorgde er samen met de Natuur en Milieufederatie en de gemeente Assen voor dat bewoners een gratis energieadvies konden krijgen. Met dat advies werd een collectieve inkoopactie opgezet van isolatie en dubbel glas. Gedurende het traject stond het Buurtteam klaar om vragen van buurtbewoners te beantwoorden.

Verreweg de meeste woningen hebben gebruik gemaakt van de gratis energiescan. Na een inventarisatie van de wensen is uiteindelijk op de spouwmuurisolatie een offerte opgevraagd bij een aantal bedrijven. Meer dan de helft van de woningeigenaren heeft aan de hand van dit traject maatregelen laten uitvoeren. Een ongelofelijk succes. Het Buurtteam was daarin uiteraard onmisbaar. Zij zorgde voor de betrokkenheid van de buurt. Zij organiseerde informatiebijeenkomsten, een nieuwsbrief en een garage-verkoop om de buurt betrokken te houden.

De Natuur en Milieufederatie draaide op de achtergrond mee. Zij hielp het buurtteam de verschillende stappen te doorlopen, bracht het buurtteam in contact met bedrijven en andere organisaties en hield een presentatie tijdens de buurtbijeenkomsten. Het feit dat de Natuur en Milieufederatie en de gemeente het buurtteam actief ondersteunen, maakt dat er meer vertrouwen is vanuit de bewoners.

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.