Powered by

Energieambassadeurs

Ambassadeurs zorgen voor bewustwording

Energie-U

U-Thuis

Energieambassadeurs

In de gemeente Utrecht is er in 2011 een netwerk van energieambassadeurs ontstaan dankzij inzet van Energie-U en de Gemeente. Vanaf 2015 heeft de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) samen met Energie-U de coördinatie van dit netwerk op zich genomen.

Doel
Energiebesparing bij particulieren versnellen door inzet en begeleiding van energieambassadeurs. Het doel is om een netwerk te vormen van 150 ambassadeurs die allemaal minimaal 8 buren/bewoners bewust maken en helpen met energie besparen.

Wat we doen
De NMU, Energie-U en U-Thuis (15 gemeenten in de regio Utrecht) hebben een netwerk opgezet van 150 energieambassadeurs. Samen met Gemeenten en lokale energie-initiatieven worden nieuwe ambassadeurs geworven. Deze krijgen een basistraining om als energieambassadeur aan de slag te kunnen. Daarnaast bieden we ze verdiepende trainingen aan op thema’s zoals: toepassen van de warmtecamera, communicatie, isolatie en de warmtepomp.

Energieambassadeurs spelen een belangrijke rol in het enthousiasmeren van bewoners om met energiebesparing aan de slag te gaan. Het is van belang handelingsperspectief te bieden aan de bewoners om dit enthousiasme om te zetten in actie. Om de energieambassadeurs hierbij te ondersteunen kunnen zij gebruikmaken van ontzorgende partijen die een gedeelte van de ‘klantreis’ – van bewustwording tot actie – begeleiden.

De NMU coördineert het netwerk in de regio Utrecht. We organiseren samen met Energie-U de trainingen. We werven samen met gemeenten nieuwe energieambassadeurs. In een aantal gemeenten organiseren wij samen met de energieambassadeurs een collectieve inkoop-actie.

Meer informatie
Website energieambassadeurs

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.