Powered by

Energy Challenges

Scholen besparen energie

o.a. Energy Valley, Energy Valley Topclub, Enexis, De Friese Meren, WoonFriesland, gemeente Súdwest-Fryslân, De Friese Poort, Strukton

Provincie Friesland

De Energy Challenges

De Energy Challenges daagt scholieren uit slim met energie om te gaan. De Energy Challenges is een project waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken. Jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en omgeving. Spelenderwijs ontdekken de jongeren hun talenten en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.

Doel
Bewustwording van jongeren (en hun directe omgeving) op het thema energiebesparing. En het realiseren van energiebesparing in de gebouwde omgeving en het maatschappelijk vastgoed.

Wat we doen
De Energy Challenge richt zich enerzijds op techniek en aan de andere kant het campagne voeren. Op de deelnemende scholen wordt een slimme meter met monitoringsapparatuur geïnstalleerd. Enerzijds om een nulmeting te kunnen verrichten, anderzijds om inzicht te kunnen geven in het actuele energieverbruik. Leerlingen gaan in competitieverband de uitdaging aan om op school energie te besparen. Elke school vormt een team van ‘energizers’ die het voortouw neemt om school en omgeving te verduurzamen. Tijdens het campagneseizoen gaan de teams op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek, en duurzaamheid en zetten ze hun kennis om in actie en resultaat! Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off in januari en eindigt met een feestelijke finale in juni.

Niet alleen een feest voor de leerlingen, maar ook voor de school zelf. Want gemiddeld wordt een energiebesparing van 15% gerealiseerd!

De Friese Milieufederatie is lid van de provinciale stuurgroep. Wij stimuleren scholen om deel te nemen en zorgen in de rol van onderwijscoach voor de begeleiding op scholen.

Meer informatie
Website Energy Challenge

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.