Powered by

Inspiratietour langs lokale initiatieven

We laten zien wat er gebeurd

Openstellers locaties

Provincie Overijssel, Overijsselse gemeenten

Inspiratietour langs lokale initiatieven

In Overijssel zijn veel lokale energie-initiatieven actief. Zij zijn bezig met verscheidene projecten gericht op energieopwekking en energiebesparing. Op die manier werken zij aan de leefbaarheid van hun buurt of dorp en dragen zij bij aan de lokale energiedoelstellingen. Samenwerking tussen Gemeenten en hun inwoners, bedrijven, scholen en sportverenigingen gaat niet altijd vanzelf. Om te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van techniek en inwonerparticipatie, organiseren wij in samenwerking met de Gemeenten een inspiratietour langs succesvolle projecten.

Doel
Met de excursies inspireren, motiveren en nodigen we de deelnemers vooral ook uit om samen in de eigen gemeente aan de slag te gaan.

Wat we doen
In 2016 organiseert de Natuur en Milieu Overijssel voor het vierde jaar op rij excursies naar voorbeeldprojecten. Sinds enkele jaren doen we dit in samenwerking met Gemeenten om te zorgen dat er een goede follow-up komt. Voor elke Gemeente ontwikkelen we een programma op maat. In overleg bepalen we wie er meegaan en zorgen we dat die partijen worden uitgenodigd. Natuur en Milieu Overijssel organiseert de dag en zorgt ervoor dat de meest actuele, prangende vragen worden besproken. De dag bestaat uit het bezoeken van een voorbeeldproject waar we rond worden geleid achtergrondinformatie krijgen. Daarnaast organiseren we op locatie een interactieve sessie, waarvan we de inhoud afstemmen met de Gemeente. De aanpak op maat geeft de Gemeente handvatten om door te pakken. Op aanvraag kunnen wij ook dat vervolg begeleiden om ideeën en ambities om te zetten naar concrete vervolgstappen.

De rol van Natuur en Milieu Overijssel is voor de inspiratietour zelf vooral van organisatorische aard. Anderzijds is onze rol dat wij met deze excursies gemeenten faciliteren om hun energiedoelstelling en uitvoering participatief vorm te geven.

 

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.