Powered by

Postcoderoospremie

Een duwtje in de rug voor lokale energie

Deelnemers aan de Postcoderoospremie

Groninger Dorpen, Groninger Energie Koepel, GreenSpread

Provincie Groningen

Postcoderoospremie

Het opstarten van een zonne-energieproject met de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de Postcoderoosregeling, is een uitdaging. Inmiddels is de regeling op de nodig punten aangepast. Onder bepaalde voorwaarden is het daardoor mogelijk om een rendabele business case op te zetten. In opdracht van de provincie Groningen en in samenwerking met Greenspread hebben we de Postcoderoospremie in het leven geroepen.

Doel
Doel van de Postcoderoospremie is om, naast de totstandkoming van enkele tastbare projecten, een zo groot mogelijk leereffect te creëren. De gedachte erachter is dat de initiatiefnemers pionieren en kennis en ervaring opdoen om andere projecten in het vervolg sneller van de grond te krijgen.

Wat we doen
Initiatieven die al concrete plannen hadden en ver waren in de uitontwikkeling ervan, konden zich inschrijven voor de Postcoderoospremie. De aanvragen zijn beoordeeld op onder andere kopieerbaarheid, het aandeel subsidie dat nodig is voor een rendabele business case en de bijdrage aan het leereffect. Ook hebben we onderscheid gemaakt tussen dak- en grondgebonden systemen. Van de 10 aanvragen hebben 6 de Postcoderoospremie toegekend gekregen. Dit gaat om bedragen van € 20.000 tot € 50.000. Eind 2015 is de premie uitgereikt door de gedeputeerde van de provincie Groningen. Eén van de initiatieven is inmiddels gerealiseerd, in Zuidhorn. Hier heeft Zevenster Zonnestroom 200 panelen op een dak gelegd waarvan 17 huishoudens profiteren. Het initiatief is zelfs zo succesvol dat inmiddels leden worden geworven voor nog eens 50 panelen. De winnaars komen regelmatig bij elkaar om de voortgang en ervaringen te bespreken. Ook vertellen ze op bijeenkomsten hun verhaal aan startende initiatieven. Alle tips en ervaringen verwerken we in het Handboek voor succesvolle PV-exploitaties via Regeling Verlaagd Tarief, welke we regelmatig updaten.

De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft meegeschreven aan de regeling, de administratie gevoerd en plaatsgenomen in de jury. We hebben een groot netwerk van startende en gevorderde initiatieven en kennen de initiatiefnemers persoonlijk. Hierdoor kunnen we goed inschatten of ze in aanmerking komen voor de regeling. Aan de voorkant hebben we de initiatiefnemers ondersteund in het finetunen van hun projectplan.

De Energieservicepunten van de Natuur en Milieufederaties bieden handige tools en producten om ook uw initiatief een kickstart te geven.